DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

OTC 2012 - 2014


OTC - OLDTIMER CUP 2012 až 2014

Milí přátelé,

v uplynulém roce se diskutovalo o možných úpravách v pravidlech soutěže OTC tak, aby vyhovovala pořadateli i pilotům a motivovala je k plachtařským výkonům na historických kluzácích. Po těchto diskuzích a po zkušenostech s VGPC a s OTC v minulých letech jsme přistoupili k následujícícm úpravám:

1. Omezili jsme přístup kluzáků do soutěže. V OTC smí nyní soutěžit kluzák s DAeC indexem (příp. indexem přiděleným PK AeČR) rovným a nižším 95, který zároveň splňuje kriterium stáří, kdy první vzlet jeho prvního prototypu proběhl před 40 a více lety. Hlavním důvodem je utvořit skupinu výkonově srovnatelných kluzáků a tím zvýšit šanci těm méně výkonným. Kluzáky, i ty historické, s indexem vyšším než 95 jsou běžně připouštěny na postupové soutěže. Svými výkony se blíží běžně používaným standardním a klubovým větroňům, jsou s nimi plně srovnatelné a jsou schopny se umísťovat v předních pozicích CPSky. Protože jde o oldtimery a protože chceme, aby existovala přesná databáze zúčastněných historických kluzáků, je zde minimální hranice jejich stáří. Samozřejmě jejich seznam se bude neustále doplňovat.

2. Díky Jirkovi Mlejnkovi je bodování upraveno tak, že do OTC se započítají také body, zobrazené v CPS, resp. v GCUP jako neoficiální, šedou barvou. Kromě toho, že je takto dána možnost méně výkonným kluzákům nedodržet odletovou proceduru a případně použít nevalidní letový zapisovač, zároveň odpadá povinnost pilota takový let nechat dodatečně validovat administrátorem soutěže pomocí papírového hlášení. Průběžnému pořadí, do kterého zde můžeme po celý rok nahlížet, bude tedy odpovídat i konečné pořadí.

3. Jak víte, OTC vychází ze soutěže GCUP.eu, což je online evropská plachtařská soutěž se stejnými pravidly, jaké má českým plachtařům dobře známá CPSka. Systém GCUP.eu umožňuje soutěžit pilotům prakticky z celé Evropy, tím se otvírá vynikající možnost rozšířit soutěž historických kluzáků za hranice ČR.

Rádi bychom pozvali příznivce historických kluzáků k účasti v naší soutěži. Přejeme Vám úspěšnou plachtařskou sezónu a těšíme se na Vaše výkony.

Jiřina Ivanová, Petr Hanáček


Ke stažení (platné do r. 2014):
 
Propozice OTC    Indexy oldtimerů    Manuál OTC