DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

VGPC 2004 - 2008


VINTAGE GLIDER PILOT COMPETITION (VGPC) 2004 až 2008

Vážení příznivci létání a historických kluzáků!

Rokem 2004 začíná (alespoň doufáme) éra, kdy i naši dřevění mazlíčci budou mít svoji plnohodnotnou soutěž a nebudou se muset krčit na OLC nebo CPS ve stínu svých mladších, supermoderních, laminátových brusů. Budou moci opět vystavit svá křídla vzduchu, bojovat o příčky nejpřednější a ukázat, že zdaleka nepatří ještě do kamen jako výhřevné topivo. Vždyť od roku 1991, kdy bylo opětovně umožněno uvést některé starší kluzáky do letuschopného stavu, si takto našlo cestu na naše nebe více jak 100 těchto kluzáků! A to rozhodně není malé číslo, vždyť i počet aktivních členů Plachtařského oldtimer klubu (POTK) se blíží v současné době polovině druhé stovky.

Co nás vedlo k myšlence uspořádat tuto soutěž? Za prvé – o porovnatelnosti výkonů Diskusů, Ventusů, ASW atd. s větroni typu Orlík, Šohaj, Pionýr či Kmotr (nemluvě o SG-38 či Hol´s der Teufel) lze s úspěchem vést dlouho do noci polemiky i navzdory koeficientům DaeC. Proto jsme se rozhodli pro zviditelnění, propagaci historických kluzáků a létání na nich pod hlavičkou POTK zorganizovat tuto soutěž. Vycházeli jsme ze snahy co nejvíce zjednodušit a zprůhlednit systém bodování disciplín, vedení agendy a výpočtů při zachování maxima z již dlouho fungující CPS, a zároveň zavedení některých disciplín, které v současné CPS pro historické kluzáky chybí (let na čas, lety na vzdálenost menší než 50 km). Pro maximální rozšíření soutěže je možno přihlašovat lety i formou SMS - zpráv z mobilních telefonů, pomocí e-mailu a samozřejmě poštou. Kontrola přihlašovaných výkonů je minimální (pozor, ale neznamená to, že bychom na ni úplně rezignovali!), spíše spoléháme na upřímnost a pravdomluvnost pilotů, jejichž výkon přihláškou obdržíme. Vždyť se nebojuje o místa do reprezentace nebo o nominaci na závody, takže by snad soutěž mohla probíhat v duchu nepsaných pravidel fair-play.

Nečiníme si patent na rozum, proto pokud objevíte někdo v Propozicích chybu, nebo se Vám použitý systém bodování a koeficientů bude zdát špatný, ozvěte se organizátorům soutěže a své podněty jim předejte. Budeme Vám za ně vděčni, protože jde především o kvalitu a životaschopnost soutěže a ta se může konstruktivními polemikami jen zvednout. Nakolik se nám to povedlo již posuďte sami.

Milan Svoboda, Petr Pánek


Propozice VGPC  (platné do r. 2008)